Verslagen Wielerjaarspel 2025


Verslag week 7:

Verslag Week 7 Door Ronald Docx
Word – 18,1 KB 5 downloads

Verslag week 4:

Verslag Week 4 Door John Docx
Word – 16,4 KB 10 downloads

Verslag week 3:

Verslag Week 3 Door John Docx
Word – 15,3 KB 15 downloads

Verslag week 2:

Verslag Week 2 Door John Docx
Word – 16,7 KB 16 downloads

Verslag week 1:

Verslag Week 1 Door John Docx
Word – 16,0 KB 17 downloads

Verslag week 7 - GP Criquilelion


Het is een eer om de GP Criquielion te winnen!

Deze week was het Kees van As die de Trofeo Laigueglia wist te winnen. Zelf pakte ik de winst in de GP Criquielion en net als grootmeester Tadej Pogacar pakte Paul Mulder de zege in de Strade Bianche. Dennis Voorbraak nam in de GP Jean-Pierre Monseré de mooiste bloemen mee naar huis. Maar ik wil het hebben over de GP Criquielion. Persoonlijk vind ik het namelijk een hele eer om de GP Criquielion in het wielerjaarspel te winnen. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

De naamgever van deze koers heet volledig Claudy Criquielion. Helaas is deze voormalig wielerkampioen niet meer onder ons, want Claudy is in 2015 aan de gevolgen van een zware hersenbloeding op 58-jarige leeftijd al overleden. Voor mij en voor vele andere wielerfans was zijn overlijden triest nieuws, want ik vond hem een geweldige coureur uit mijn jeugd en hij leek me een sympathieke kerel.

Als jonge wielerfan heb ik Criquielion ook regelmatig zien koersen. Onder andere in de Profronde van Made in 1985. Ik was een trouw bezoeker van dit mooie criterium in de eigen regio en Claudy was er met een aantal ploegmaats van de Hitachi-Splendor-Sunair ploeg. Samen met de gebroeders Planckaert was hij één van de grote namen die aan de start verscheen. In 1984 was Claudy namelijk wereldkampioen geworden in Barcelona bij de profs. Hij reed dus in zijn prachtige regenboogtrui door de Marktstraat in het dorpshart van Made. Ik was dan ook enorm blij en trots op de fotokaart met handtekening die ik van de wereldkampioen zelf kreeg voor de start van deze kermiskoers. Hieronder is de fotokaart te zien als bewijs!

In Barcelona pakte Criquielion in 1984 de wereldtitel voor de Italiaan Claudio Corti en de Canadees Steve Bauer. Deze laatste man zou hij een paar jaar later weer treffen tijdens een bijzonder WK, maar daarover later meer. Ik wil eerst iets vertellen over de prachtige erelijst van Criquielion. In zijn profcarrière, die duurde van 1979 tot en met 1991, toonde hij zich een sterke klimmer. Zo won hij naast de wereldtitel op een lastig parcours, ook twee keer de Waalse Pijl, één keer de Clásica San Sebastián en de eindklassementen in de Midi-Libre en de Ronde van Romandië. Criquielion kon echter meer, want hij won ook een monument als de Ronde van Vlaanderen (1987) en pakte de  Belgische titel. Verder behaalde hij vele ereplaatsen, zoals twee tweede plaatsen in Luik-Bastenaken-Luik. Een man met een grote carrière die uitkwam voor de ploegen KAS, Splendor, Hitachi en Lotto. Zijn laatste overwinning was uiteraard… de GP Criquielion in 1991. Toen zat zijn prachtige carrière erop en werd hij ploegleider.

 

Echter wat de wielervolgers voor altijd van Criquielion zijn blijven onthouden, is echter niet het WK van 1984, maar juist zijn verloren WK in eigen land. In Ronse op 28 augustus 1988, ik was daarbij aanwezig, reden drie mannen in de laatste kilometer richting de finish om te gaan strijden om de wereldtitel na een loodzware koers die iedere ronde trok over de Kruisberg. Het waren de Italiaan Maurizio Fondriest, de Canadees Steve Bauer (daar is hij weer) en Criquielion die gingen

uitmaken wie het goud mee naar huis mocht nemen. Niemand in België twijfelde aan de winst van hun landgenoot. Op 200 meter van de streep ging Bauer de sprint aan. Hij trok naar de zijkant van de weg, weer terug naar het midden en op het moment dat Criquielion Bauer wil passeren, gooit de Canadees met zijn elleboog de deur dicht in de buurt van het hekwerk en komt Claudy hard ten val. Weg wereldtitel voor hem en België, maar ook voor Bauer, want Maurizio Fondriest was de lachende derde en pakte onverwacht de wereldtitel. Voor Claudy restte de elfde plaats, want hij kon alleen nog maar met zijn kapotte fiets strompelen naar de eindstreep. De wanhoop was op zijn gezicht af te lezen. De Belgische fans waren ondertussen in vuur en vlam en een luid boegroep steeg op boven Ronse. België was in tranen, maar vooral woest op de (emotionele) Bauer. Steve Bauer woonde in die tijd in België en moest zelfs onderduiken uit angst voor de vele bedreigingen richting hem.

Twee verliezers dus in Ronse 1988, maar wél één grote winnaar: Maurizio Fondriest! Als jonge fan schreef ik een brief naar hem met op de envelop alleen maar:


Campione del Mondo
Maurizio Fondriest
Cles (Trentino)
ITALIA

Een paar weken later ontving ik onderstaande prachtige fotokaart met zijn handtekening. Ik ben er na 37 jaar nog steeds blij mee.

Na het WK volgde een rechtzaak vanuit Claudy Criquielion richting Steve Bauer. De bezoekjes bij de rechtbank namen acht jaar in beslag, maar ook hier verloor Claudy. Geen schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar voor hem, maar €12.500 aan kosten vanwege de langdurige rechtzaak.

Al met al een bijzonder verhaal uit de wielergeschiedenis en bijzonder om daarbij live aanwezig te mogen zijn. Ter afsluiting over Claudy Criquielion: laten we vooral onthouden dat hij een prachtige renner was met een grootse carrière, die op veel te jonge leeftijd is overleden. Daarom een eer om zijn koers in het wielerjaarspel te mogen winnen.

Benieuwd naar de beelden van het WK in Ronse? Duik even YouTube op!

Tot slot kan ik melden dat alle uitslagen, klassementen en de bekercompetitie te vinden zijn op deze mooie website.

Sportieve groeten,

Ronald Krijnen

Voorzitter Ronde van Hank
Deelnemer wielerjaarspel
Bestuurslid Supportersvereniging Ryan Kamp

 


Verslag week 4 door John

Beste Wielervrienden,

We begonnen afgelopen week met het Aziatisch kampioenschap tijdrijden, wie er daar zou winnen was niet zo spannend. Yevgeniy was namelijk de afgelopen 3 jaar ruimschoots de beste, en zou ook nu weer de kampioenstrui mogen aantrekken. Zijn ploeggenoot Dmitriy Gruzdev was de gelukkig die als de nummer 2 op het podium mocht aantreden. In 2005 eindigde Gruzdev voor het eerst tijdens deze kampioenschappen op het ereschavot, benieuwd hoe lang deze 38 jarige Dmitriy dit nog vol gaat houden.

In totaal waren er 6 deelnemers in de punten, Chris Scheepers / Kenny Van Cauter en Paul Mulder gingen tevreden met goud naar huis.

 

De Tour of Oman begon met een sprint, het was Olav Kooy die zijn 1e seizoen zege bij mocht schrijven, later won hij ook nog de 4e etappe. Valentin Paret-Peintre won de koninginnenetappe, maar helaas voor hem kreeg hij Adam Yates niet op voldoende afstand gereden. En dus won de 3e jarige Yates voor het 2e jaar op rij de Tour of Oman. Adam nu 30 overwinningen op zijn naam staan, zijn tweelingbroer Simon stond al 34 keer op het hoogste podium.

Geert Leemput was en de sterkste in de koninginnenetappe en hij won het eindklassement, hij versloeg Gellof van Steenis (2e) en Mario Stolwijk (3e).

 

De Tour de La Provence was op zoek naar een opvolger van Mads Pedersen, ver hoefde ze niet te zoeken want het was wederom Mads Pedersen die de sterkste was. Vorig jaar won Pedersen maar liefst 3 van de 4 etappes, dit jaar won hij er “slechts” 1. Sam Bennett was de sterkste in de openingsetappe en in de slotrit, je leest het goed er waren dit jaar maar 3 etappes. Een verrassing uit de hoge hoed was toch wel de nummer 3e in de laatste etappe: Alexander Konijn. Benieuwd of volgend jaar iemand hem gaat opstellen.

Goud voor Dwight Snell, zilver voor Sander Blokland en brons voor Hans Stevens.

 

Fabio Christen deed iets wat zijn jongere broer jan al wel een paar gelukt was: winnen. Hij was de sterkste in de Vuelta Ciclista Murcia, en hoe! In een kopgroep van 10 met 3 ploeggenoten van Astana en 3 van Team UAE was hij “gewoon” de sterkste.

Arthur van Lith kon hier het hardste om lachen hij staat te glunderen met goud, zilver voor Paul Fierens en brons voor Jimmy Vancutsem en Stefan Verschoor.

 

Remco Evenepoel begon vorig jaar zijn seizoen in de Figueira Classic, 55 kilometer voor de streep begon hij aan een indrukwekkende solo. Helaas zal hij dit jaar wat later aan zijn seizoen gaan beginnen. Antonio Morgado is al wel aan seizoen begonnen, en hoe! Na winst in de Gran Premio Castellon, was hij nu in eigen land de sterkste tijdens de Figueira Classic. Hij vertrouwde niet op zijn sprint, en ging er op tijd vandoor om de sprinters voor te blijven. Paul Magnier strandde op de 2e plaats voor Vacek. Koen Posthuma heeft Morgado als kopman, en voorlopig heeft hij hiermee een gouden zaak gedaan. Ook Kees Rijborz heeft Morgado als kopman en wordt 2e, Ron van Kleef is de nummer 3.

 

Naast de tijdrit kampioenschap was er ook het Aziatisch kampioenschap op de weg. De Chinees Xianjing Lyu was hierin de sterkste, en zo kunnen we hem volgend jaar ook in ons team opstellen. Goud voor Cynthia van Berchum, zilver voor Wouter van der Stelt en brons voor Monique kammers. Henk Tamminga ook hier weer net naast de prijzen, maar hij pakt wel weer aardig wat punten voor de groene trui.

 

Als laatste stond de Classica de Almeria op het programma, vorig jaar was Olav Kooy daar de sterkste. Dit jaar was Milan Frentin degene die zijn handen de lucht in kon gooien, een welkome overwinning voor zijn ploeg Cofidis. Arnaud de Lie werd net als vorig jaar 4e.

Goud voor degene die vorig jaar het medaille klassement met overmacht won: Corrie van Berchum, zilver voor Wim Vellinga en brons voor Ronald Krijnen.

 

In het algemeen klassement zien we Michael Rabau nog steeds bovenaan, Lars van Soest stijgt 2 plaatsen en is nu de nummer 2, Martin Rommens is de nummer 3.

 

Joke van den Dool behaalde 1 gouden medaille, en staat nu met 5 van die plakken los op de 1e plaats. Jeroen Brabants is de drager van de groene trui.

Voor alle overige uitslagen / rangen en standen zie hiervoor de mail die Wim al eerder heeft verstuurd. Of kijk op www.wielerjaarspel.nl

Geniet van de vele koersen die er zijn deze week!

Verslag week 3 door John

Beste Wielervrienden,

 

De Muscat Classic was de 1e wedstrijd van afgelopen week, vorig jaar ontsnapte Finn Fisher-Black in de laatste kilometers. Dat lukte deze keer niemand, en dus draaide het uit op een sprint van een klein peloton. Rick Pluimers was uiteindelijk de sterkste voor de winnaar van 2023 Jente Biermans. En zo kon de 24 jarige Nederlander voor de 1e keer op het hoogste podium gaan staan. Een mooi resultaat, hopelijk heeft hij genoten van de champagne, en gaan we hem dit seizoen nog vaker op het hoogste podium zien.

Joke van den Dool hebben we dit seizoen al vaker met de bloemen zien zwaaien, ook nu weer was ze de sterkste. Harm Rieske stond als de nummer 2e naast haar, Leendert-Jan Visser werd de nummer 3.

 

De Ster van Besseges had dit jaar helaas de veiligheid van de renners niet helemaal op orde. Net zoals in Nederland was er in Besseges een gebrek aan politie motoren. Na diverse gevaarlijke situaties, besloot een groot gedeelte van het peloton er na 12 kilometer in de 3e etappe mee te stoppen. Jammer dat de UCI niet ingrijpt en de wedstrijd in zijn geheel stop zet. Ook jammer dat niet alle ploegen terug de bus inschieten. Het zal waarschijnlijk allemaal wel met de te verdienen UCI punten te maken hebben? Nadat het peloton er de gang in had gezet was het Arnaud de Lie die de sterkste was in deze 3e etappe. Daarna was het de beurt aan Kevin Vauquelin, de Fransman won de 4e en de 5e en laatste etappe, en daarmee ook het eindklassement. Onbekend met het winnen van deze tijdrit was Vauquelin niet, vorig was hij daarin ook de sterkste. Hij kwam toen uiteindelijk in het eindklassement maar 2 seconde tekort op Mads Pedersen.

Geert Leemput was ook niet voortijdig afgestapt, hij grijpt de gouden medaille en de volle 136 punten voor de groene trui. Jesse van Dalen is tevreden met het zilver en Yvo van Dorst met het brons.

 

De meeste punten waren vorige week te verdienen in de Ronde van Valencia, hier gelukkig geen gebrek aan motoren. En dus kregen we een zeer spannende koers voorgeschoteld door de renners, dank daarvoor. Dat Santiago Buitrago zich thuis voelt als het bergop gaat dat wisten we, maar wat Ivan Romeo liet zien was toch wel verrassend. De 1 meter 93 lange en 75 kilo wegende Spanjaard (pas 21 jaar) won op mooie wijze de 3e etappe. Maar baas boven baas Buitrago won 2 etappes en zo dus ook het eindklassement. Jonathan Milan greep in de 4e etappe nog naast de zege, maar na een indrukwekkende trein was hij duidelijk de sterkste in de 5e en laatste etappe. Volgende week tijdens de UAE Tour gaan we alle grote sprint mannen aan het werk zien. Benieuwd of er renners gaan boven uit steken.

Koen Posthuma stak er in Valencia een klein beetje bovenuit, hij won het eindklassement voor Rinus van der Wal en Wim Rommens.

Michael Rabau blijft na deze wedstrijden bovenaan in het algemeen klassement, Peter Broos stijgt 1 plaatsje en staat nu weer 2e, Martin Rommens is nu de nummer 3.

Joke van den Dool neemt de leiding over van Rowan Feenstra (nu 2e) in het medailleklassement. Jeroen Brabants schittert deze week in de groene trui.

De bekercompetitie was afgelopen week bezig aan de 3e speelronde, sta je onder de streep met 0 punten dan moet je je al wel een klein beetje zorgen gaan maken. Maar wat dacht ik Koen terecht opmerkte: overwinteren doet iedereen!

 

Veel succes deze week, geniet van de koers!.

Groet, John.


Verslagen Wielerjaarspel 2024


Eindverslag 

Einduitslagen Door John Docx
Word – 156,2 KB 36 downloads

Verslag deel 38:

Verslag Week 38 Door Ronald Docx
Word – 30,9 KB 37 downloads

Verslag deel 35 en 36:

Verslag Week 35 En 36 Door John Docx
Word – 143,9 KB 33 downloads

Verslag deel 34:

Verslag Week 34 Door Kevin Docx
Word – 37,9 KB 35 downloads

Verslag deel 32-33

Verslag Week 32 33 Door Ronald Docx
Word – 17,8 KB 37 downloads

Verslag deel 31:

Verslag Week 31 Door Wilmer Docx
Word – 8,1 KB 47 downloads

Verslag deel 29-30:

Verslag Week 29 En 30 Door John Docx
Word – 17,0 KB 51 downloads

Verslag deel 27-28:

Verslag week 27 en 28 door Ronald
Word – 29,5 KB 48 downloads

Verslag Tour 2024:

Verslag Tour 2024 Door Erik Docx
Word – 30,8 KB 68 downloads

Verslag deel 22-23:

Verslag Week 22 En 23 Door Ronald Docx
Word – 17,0 KB 50 downloads

Verslag deel 20-21:

Verslag Week 20 21 Door John Docx
Word – 31,3 KB 86 downloads

Verslag Giro 2024:

Verslag Giro 2024 Door Erik Docx
Word – 27,9 KB 57 downloads

Verslag deel 19:


Verslag deel 18:

Verslag Week 18 Door Kevin Docx
Word – 25,4 KB 63 downloads

Verslag deel 17:

Verslag Week 17 Door Michiel Docx
Word – 22,5 KB 70 downloads

Verslag deel 15:

Verslag Week 15 Door Kevin Docx
Word – 26,0 KB 59 downloads

Verslag deel 14:

Verslag Week 14 Door Erik Docx
Word – 15,3 KB 68 downloads

Verslag deel 13:

Verslag Week 13 Door John Docx
Word – 33,2 KB 69 downloads

Verslag deel 12:

Verslag Week 12 Door Ronald Docx
Word – 16,5 KB 66 downloads

Verslag deel 11:

Verslag Week 11 Door Wilmer Docx
Word – 27,2 KB 65 downloads

Verslag deel 10:

Verslag Week 10 Door Michiel Docx
Word – 25,2 KB 66 downloads

Verslag deel 9:

Verslag Week 9 Door Kevin
Word – 27,9 KB 74 downloads

Verslag deel 8:

Verslag Week 8 Door Wilmer
Word – 8,2 KB 66 downloads

Verslag deel 7:

Verslag Week 7 Door John
Word – 16,1 KB 75 downloads

Verslag deel 6:

Verslag Week 6 Door Ronald
Word – 37,2 KB 80 downloads

Verslag deel 5:

Verslag Week 5 Door John
Word – 30,2 KB 77 downloads

Verslag deel 4 :

Verslag Week 4 Door Michiel
Word – 24,4 KB 76 downloads

Verslag deel 3 :

Verslag Week 3 Door Kevin
Word – 19,7 KB 80 downloads

Verslag deel 2 :


Verslag Week 2 Door Erik
Word – 16,9 KB 80 downloads

Verslag deel 1 :


Verslag Week 1 Door John
Word – 36,3 KB 79 downloads